Najnowsze komentarze

    Radix Gentianae – korzeń goryczki, Enzianwurzel, Racine de Gentianae, Gentian Root

    Gatunek: goryczka żółta – Gentiana lutea L., Gentianaceae.

    Surowiec powinien wykazywać wskaźnik goryczy nie niższy niż 10000.

    Pochodzenie. Tereny górskie i podgórskie Południowej, Środkowej Europy i Azji Mniejszej. Najczęściej pochodzi z Włoch, Szwajcarii, Bułgarii, Turcji, Szwajcarii, Francji, krajów byłej Jugosławii.

    Tożsamość. Podziemne organy: kłącze z korzeniami; kłącze w zarysie spłaszczone, barwy żółtobrunatnej lub brunatnej, poprzecznie […]

    Anisi Fructus – owoc anyżu, Anis, Fruit d’Anis, Anissed.

    Gatunek. Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum L., Umbelliferae = Apiaceae.

    Pochodzenie: rejon Morza Śródziemnego, uprawiany w Hiszpanii, Turcji, Bułgarii, Rosji, ponadto w Europie Środkowej.

    Owoc zbierany w okresie dojrzewania I wysuszony w cieniu, w przewiewie.

    Surowiec powinien zawierać nie mniej niż 2% (v/m) olejku[1].

    Tożsamość: dwurozłupnia, nierozpadnięta na rozłupki, odwrotnie gruszkowata, długości 2-5 mm, szerokości […]

    Owoc pieprzu czarnego – Fructus Piperis

    Fructus Piperis nigri – owoc pieprzu czarnego  /Pepper black/ pozyskiwany z gatunku Piper nigrum Linne (rodzina Piperaceae), zawiera olejek eteryczny (volatile oil) 2-4% i alkaloidy: piperine 5-9%, piperidine, piperettine, piperyline, piperolein A, B, piperanine; flawonole (kaempferol, rhamnetin, quercetin).

    Olejek z pieprzu jest bogaty w monoterpeny (monoterpenes) 70-80% (najważniejsze to alfa-thujene, alfa-pinene, camphene, sabinene, beta-pinene, […]

    Wosk pszczeli – Cera apium

    Wosk pszczeli – Cera apium (wax) jest to wydzielina gruczołów odwłokowych pszczół. Pszczoły używają wosk do budowy plastrów. Gruczoły woskowe mieszczą się na odwłoku po stronie brzusznej. W plastrach pszczoły przechowują także chleb pszczeli, złożony z miodu, śliny pszczelej i pyłku kwiatowego.

    Surowy wosk pszczeli jest żółty – Cera flava. Wosk żółty zawiera 70-75% […]

    Trochę o lanolinie i eucerynie.

    Tłuszcz wełny owiec – Adeps Lanae (wool fat, suint de laine, Wollfett) jest to wydzielina skóry owiec, która gromadzi się na wełnie. Oczyszczony i odwodniony tłuszcz wełny nosi nazwę lanoliny bezwodnej Lanolinum anhydricum. Lanolina ma podobne właściwości jak łój ludzki, dlatego od dawna była najbardziej cenionym składnikiem kremów, mleczek i śmietanek kosmetycznych. W XIX i […]